Η επανάσταση της Θεσσαλομαγνησίας

sfragida.jpg

"Στις παραμονές της Επανάστασης αρκετοί Πηλιορείτες ήταν μυημένοι στη Φιλική Εταιρεία, μεταξύ των οποίων ο προοδευτικός λόγιος `Aνθιμος Γαζής, ο οποίος τότε βρισκόταν στην πατρίδα του τις Μηλιές, όπου μαζί με το συμπατριώτη του Γρηγόριο Κωνσταντά είχε ιδρύσει την εκεί περίφημη Σχολή. Ο Γαζής είχε αναλάβει να υποκινήσει τη Θετταλομαγνησία και είχε μυήσει αρκετούς, όπως το γενναίο Μακρινιτσιώτη αρματολό Κυριάκο Μπασδέκη.

Μετά την έκρηξη της Επανάστασης στη νότια Ελλάδα, ο επαναστατικός πυρετός δυνάμωνε και ο Γαζής αναζητούσε την κατάλληλη ευκαιρία. Η Επανάσταση του Πηλίου ξεκίνησε από τις Μηλιές. [...]

Στις 7 Μαϊου στις Μηλιές, που αποτέλεσε το κέντρο της Επανάστασης, έγινε συγκέντρωση και την ίδια μέρα ο Γιάννης Δήμου ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης και μίλησε ο Κωνσταντάς καλώντας τους συμπατριώτες του να ξεσηκωθούν για την ελευθερία." (Αννίτα Ν. Πρασσά, "1821, οι αθέατες όψεις, "Ελευθεροτυπία) 

Η σημαία που είχε κεντήσει η αδελφή του Δήμου, ήταν λευκή, στη μέση είχε ένα μεγάλο κόκκινο σταυρό, στις γωνίες τέσσερις κόκκινους μικρούς σταυρούς, στο πάνω μέρος τον ήλιο της Ελλάδας που ανατέλλει και στο κάτω μέρος την ημισέληνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που δύει.

"Όταν τα ελληνικά καράβια φουντάρησαν στην Αγριά, ο Γιάννης Δήμου που ήταν αντικαταστάτης του Γαζή, σήκωσε τη σημαία της επανάστασης στην πλατεία του χωριού. Χτύπησαν οι καμπάνες, έγινε δοξολογία και οι Μηλιώτες δακρυσμένοι φιλούσαν ο ένας τον άλλον. Ο χαιρετισμός ήταν "Ελλάς Ανέστη". [...]

Ο Τούρκος ζαμπίτης Μπραμ αγάς, που ήταν στις Μηλιές, στην αρχή παραξενεύτηκε:

-"Μπρε τί καμώματα είναι τούτα; Κλέφτικα πράματα γλέπω. Τί 'ναι αυτά μπρε.. κατίστε φρόνημα."

-"Αγά μου κι εμείς δεν ξέρουμε", τού'πανε μερικοί.

Ο Τούρκος θέλησε να εξακριβώσει τί γινόταν.

Στο αναμεταξύ όμως, η σημαία κυμάτιζε στην πλατεία, οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα, κι απ'τα γύρω χωριά: Λαμπνού, Πρόπαν, Βυζίτσα, Πινακάτες και Τσάγκαράδα, έρχονταν ομάδες ομάδες με τραγούδια και φλάμπουρα, με ζουρνάδες και νταούλια.

Ο ζαμπίτης Μπραμ αγάς θέλησε να φύγει:

-"Αγά μου, του είπαν μερικοί, θα σε κρύψουμε εμείς. Μη φοβάσαι."

Ο αγάς έτρεμε και κιτρίνισε σα φλουρί.

Ο Δήμου έβγαλε διαταγή να μην τον σκοτώσουν. Του φόρεσαν ράσα και τον έκρυψαν στο μοναστήρι τ' Αη Νικόλα, εκεί κοντά. Δεν ήταν κακός άνθρωπος και πάντα υποστήριζε το χωριό. Δεν είχε κανέναν εχθρό και ο Δήμου σκέφτηκε σαν ανθρωπιστής.

Το απομεσήμερο της άλλης μέρα - ήταν μέρα Κυριακή (8/20 του Μάη) - ο Κωνσταντάς έβγαλε λόγο στην πλατεία κι είπε πάνω κάτω τούτα τα λόγια με τρεμάμενη φωνή:

"Συμπατριώτες, ελευθερία!

Τα βάσανά μας ετελείωσαν. Χαίρεται αδελφοί, χαίρεται όλον το Γένος από άκρου εις άκρον είναι ανάστατον. Από την Ρουσίαν εώς την Κρήτην όλοι οι αδελφοί μας χριστιανοί εσηκώθηκαν, συντρίβουν ταις αλυσίδαις τεσσάρων αιώνων τυραννίας. Οι εχθροί μας είναι ολιγότεροι και πολεμούνται αναμεταξύ τους. Το αίμα χιλιάδων αθώων ψυχών έγινε ωκεανός και θα καταποντίσει τους τυράννους. Ο Μωάμεθ δε θα σώσει πλέον τους Αγαρηνούς. Η εξουσία του είναι εις την δύσιν της. Αγάπην και ομόνοιαν αδελφοί, αγάπην έχετε, και σωζώμεθα. Η ένωσις είναι η δύναμις. Είναι προτιμότερος ο ένδοξος θάνατος, παρά η άτιμη ζωή. Ας αποθάνωμεν τί την θέλομεν τέτοιαν ζωήν; Ας αποθάνωμεν όμως εκδικούμενοι το αίμα των αθώων αδελφών μας, το αίμα τόσων γενεών χριστιανών όπου τους έσφαζον αθεόφοβα οι άπιστοι Αγαρηνοί. Το αίμα των πατέρων μας, όπου έτρεξε ποτάμι. Αλλ'όχι θα αποθάνωμεν, θα νικήσωμεν. Χαίρεται αδελφοί, χαίρεται, θα βασιλεύση η πίστις του Χριστού. Ζήτω η ελευθερία.."

Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος. Το χωριό πανηγύριζε κι ο κόσμος από τον ενθουσιασμό του είχε πάθει παραλήρημα." (Γ.Κορδάτος, "Ιστορία της επαρχίας Βόλου και Αγιάς")

simaia.jpg

RSS Feed για αυτό το θέμα 23

fwtin

fotini : Τετάρτη, 7 Μαΐου 2008 1:24 μμ

Ολγακι καλημερα ..το οτι ενθουσιαζομαι ειναι γνωστο και σε σενα και τους φιλους της σελιδας σου...χαιρομαι που "ξεσκονιζεις"-και συγγνωμην για την λεξη-την ιστορικη μας μνημη..να εισαι παντα καλα και να μας βοηθας ,ενημερωνεις,πληροφορεις....ευχαριστω απο καρδιας..την αγαπη μου

omv

Όλγα : Τετάρτη, 7 Μαΐου 2008 2:02 μμ

Καλημέρα Φωτεινούλαααααα μου αγαπημένη! Εγώ σ'ευχαριστωωώ, είπαμε! Τη δική μου μνήμη προσπαθώ να "ξεσκονίζω" πρώτα από όλα! Φιλιά!!

avatar

Γιάννης: Πέμπτη, 8 Μαΐου 2008 0:35 πμ

Πολύ ωραίες οι επιλογές Όλγα μου, αφού εκτός από τις ιστορικές πληροφορίες , μάς μεταφέρεις και την ατμόσφαιρα της εποχής και των ημερών εκείνων...Καλή σου νύχτα!

omv

Όλγα : Πέμπτη, 8 Μαΐου 2008 9:49 πμ

Καλημέρα όλη μέρα Γιάννη μου! Κι εμένα μ'αρέσει να μεταφέρομαι, όσο το δυνατόν, στην ατμόσφαιρα της εκάστοτε εποχής... αν κατάφερα με το μικρό απόσπασμα να τη μεταφέρω εδώ, πολύ χαίρομαι.. Νά'σαι καλά..

fwtin

fotini : Σάββατο, 10 Μαΐου 2008 11:38 μμ

καλησπερα κυρια του φυρικίου...μηπως μας ξεχασατε;;λεω μηπως εμας τους φανατικους της σελιδας σας;;καληνυχτα γλυκια μου

omv

Όλγα : Σάββατο, 10 Μαΐου 2008 11:42 μμ

Φωτεινάκι μου αγαπημένοοοοοοοοοοοο! Μπηχτούλα; μπηχτούλα; Αφού ξέρεις ότι τρέχω και δε φτάνω! Μόλις μπήκα να ρίξω μια ματιά στα βιαστικά. Φιλάκιαααααα! Καληνύχτα!

fwtin

fotini : Κυριακή, 11 Μαΐου 2008 1:14 μμ

καλημερα στην κυρια του φιρικιου..ναι ναι μπηχτουλα..και παραπονακι...την αγαπη μου στην κυρια..η φανατικη θαυμαστρια σας...[την καλημερα σουφερα δως μου την καληνυχτα/εγω δουλεια δεν ειχα εδω/μονο για σενα ηρθα...]

omv

Όλγα : Δευτέρα, 12 Μαΐου 2008 1:43 πμ

Καληνύχτα Φωτεινάκιιιι μου! (Δεν έχεις παράπονο: Την καλημέρα μού'φερες, την καληνύχτα δίνω!!). Όσο για το άλλο παραπονάκι, δίκιο έχεις.. ουφ.. Κι όσο για το φανατική θαυμάστρια, εγώ είμαι δική σου! Φιλάκια!

avatar

μπουκουρί: Τετάρτη, 14 Μαΐου 2008 12:41 πμ

Σου στέλνω την αγάπη μου και τα φιλιά μου. Είσαι καλά? Εσυ είσαι πολυγραφότατη. Εξαιρετικό το απόσπασμα πραγματικά ανατρίχιασα. Μακάρι να εμπνεύσει λίγο κόσμο και ξεφύγουμε από τη μιζέρια (Τι λέω τώρα?). Φιλάκια

giota1

giota1 : Τετάρτη, 14 Μαΐου 2008 11:29 μμ

καλησπερα Ολγακι

omv

Όλγα : Παρασκευή, 16 Μαΐου 2008 3:37 μμ

Μπουκουρί μου νά'σαι καλά! Καλά είμαι μωρέ.. απλά προβληματισμένη.. Φιλιά πολλά, χάρηκα που σου άρεσε το απόσπασμα..

omv

Όλγα : Παρασκευή, 16 Μαΐου 2008 3:38 μμ

Καλησπέρα Γιωτάκι..

ludovik

Ludovik : Παρασκευή, 16 Μαΐου 2008 9:46 μμ

Φιρικάκι Καλησπέρα τι σε προβληματίζει βρε; Την αγάπη μου πάντα φιλιά

ludovik

Ludovik : Παρασκευή, 16 Μαΐου 2008 9:47 μμ

Δυστυχώς ο χρόνος τρέχει πιο γρήγορα απο μένα... Τα λέμε βρε!!! ξανά φιλιά

kartson

Pan kARTson: Σάββατο, 17 Μαΐου 2008 0:20 πμ

Πολύ καλή εγγραφή. Σπουδαίος ιστορικός ο Γιάννης Κορδάτος. Την Καλημέρα μου ( είναι περασμένες 12:)

pasturma

nora petit: Σάββατο, 17 Μαΐου 2008 5:57 μμ

Ααααχ,ειδες πως φαινεται αυτος που εχει εντρυφισει στο θεμα ,παιδιωθεν,απολαμβανοντας μια εμπεριστατωμενη διαλεξη,τρωγωντας...ζαμπον εκει που γεννηθηκε ο Δανιηλ Φιλιππιδης? Περα απο την πλακα,αυτη ειναι η τελευταια εγγραφη σου εδω και 10 μερες.Τι εγεινε?Εβγαλες καλους απο το σκαψιμο?Επιασες τσουκνιδες?Σου εφαγε τα δαχτυλα ο ασβος? Φιλακιααα

avatar

Γιάννης: Κυριακή, 18 Μαΐου 2008 4:44 πμ

Πού είσαι Όλγααααα! Ο λαός εκλιπαρεί για μια νέα εγγραφή..:( Πλάκα κάνω...Να γράφεις μόνο όταν έχεις χρόνο και προπαντώς κέφι. Η ποιότητα προέχει, η ποσότητα είναι δευτερεύουσα. Καλή Κυριακή να έχεις!!!

giota1

giota1 : Τετάρτη, 21 Μαΐου 2008 9:53 πμ

Ολγακιιιιιιι !! καλημερααααααα!!!

omv

Όλγα : Παρασκευή, 23 Μαΐου 2008 6:39 μμ

Θανάση μου καλησπέρα.. πολλά και διάφορα με προβληματίζουν.. Φιλιά βρε..

omv

Όλγα : Παρασκευή, 23 Μαΐου 2008 6:40 μμ

Καλησπέρα Pan! (έστω και με κάποιες μερούλες καθυστέρηση!)

omv

Όλγα : Παρασκευή, 23 Μαΐου 2008 6:43 μμ

χεχε, Νοράκι μου, όπως τα λες.. συν μια .. περίεργη διάθεση.. (ήρθε κι έδεσε το γλυκό!) Φιλιά πολλά!

omv

Όλγα : Παρασκευή, 23 Μαΐου 2008 6:48 μμ

Αχ, βρε Γιάννη, νά'σαι καλά και μόνο για το ζεστό πέρασμά σου. Όταν έχω χρόνο και προπάντως κέφι.. σωστός!.. σ'ευχαριστώ! Αν και μπορεί να κάνω μια εξαίρεση σήμερα και κάτι να βάλω.. Την καλησπέρα μου..

omv

Όλγα : Παρασκευή, 23 Μαΐου 2008 6:48 μμ

Γιωτάκι μου καλησπέρα!

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιο σας εδώ

Αποστολή ή -

XHTML: Μπορείτε να χρησιμοποιείσετε τα tags: <a href= title=> <abbr title=> <acronym title=> <b> <blockquote cite=> <code> <em> <i> <strike> <strong>